Sabor o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima

Zakonska mogućnost poticanja elektroničkih publikacija i neprofitnih audiovizualnih programa iz Fonda za pluralizam elektroničkih medija mogao bi ugroziti funkcioniranje više od 150 lokalnih televizijskih i radijskih postaja koje se dijelom financiraju iz tog fonda, upozorila je većina saborskih klubova u sinoćšnjoj raspravi o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima.

Taj fond ima ograničena sredstva od oko 15 milijuna kuna, koja se dijele na više od 150 radijskih i televizijskih postaja. U ovoj ekonomskoj situaciji dijelit će se možda i na 300 faktora na medijskoj sceni pa je sasvim sigurno da ćemo doprinijeti tome da se mnoge televizijske i radijske postaje ugase i ugroziti 2000 ljudi koji su tamo zaposleni, rekao je laburist Branko Vukšić.

I Damir Rimac (SDP) izrazio je bojazan da se nakon ovoga komercijani mediji više neće baviti ni kulturom ni obrazovanjem niti znanošću. Upozorio je i da je nejasno na koji će se način portali kandidirati za novac iz Fonda kao i tko su nezavisni vrednovatelji koji će evaluirati programe i sadržaje koji se sufinanciraju iz Fonda.

Sunčana Glavak (HDZ) smatra da je otvaranje Fonda dobar i legitiman cilj, ali da je predloženi tekst površan i manjkav jer je nepoznat broj subjekata koji će se uključiti u Fond kao i utjecaj na postojeće korisnike.

Koji je motiv da idemo u takvu izmjenu zakona? Je li možda da financiramo one neprofitne medije koji će pisati na onaj način kako nam odgovara. Ako je to tako, a vrijeme će pokazati, onda nam je tri milijuna malo i vrlo brzo će nam trebati 30 milijuna jer će interes javnosti pokazati da nisu relevantni i neće ih 30, nego 200 aplicirati za ta sredstva, upitao je Jasen Mesić.

Sabor je kratko raspravio nekoliko međunarodnih ugovora te Zakon o kemikalijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...