Mnoštvo vjernika prisustvovat će posljednjoj Papinoj općoj audijenciji

Pretposljednji je dan pontifikata pape Benedikta XVI. Kako je najavio, sutra će napustiti mjesto poglavara Katoličke crkve i time osloboditi put novom Petrovu nasljedniku.

U 10 sati i 30 minuta na Trgu sv. Petra počinje posljednja opća audijencija na kojoj će se Papa oprostiti s vjernicima. Podijeljeno je 50 tisuća ulaznica, no očekuje se znatno više hodočasnika. Na Trg sv. Petra Papa će stići u papamobilu i provesti se njime između vjernika prije nego što im se posljednji put obrati. Poslije će se sastati sa šefovima država koji se pojave na općoj audijenciji, a zasad su najavljeni iz San Marina, Andore i Bavarske.

Sutra prije podne Benedikt XVI. će se sastati s kardinalima koji su već stigli u Rim. Tijekom popodneva će helikopterom odletjeti u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Tijekom leta, koji traje petnaestak minuta, zvonit će zvona rimskih crkava. Najavljen je i izravni televizijski prijenos.

Papa će s prozora rezidencije pozdraviti vjernike i to će biti njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti kao rimskog biskupa. Točno u 20 sati, kada mu prestaje pontifikat, ispred vrata rezidencije će se maknuti Švicarska straža i od tada zaštitu Benedikta XVI. preuzima policija.

Benedikt će ostati u Castel Gandolfu dok se ne završi obnova vatikanskog samostana Mater Ecclesiae negdje ne proljeće. Nosit će jednostavnu bijelu odoru bez crvene papinske mozzete ili drugih papinskih obilježja. Također više neće nositi crvene papinske cipele.

Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano u petak će sazvati prvu opću kongregaciju kardinala, vjerojatno za ponedjeljak 4. ožujka. Kardinali će se tada početi dogovarati o datumu početka konklava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...