Josipović: “Izbore za EP raspisat ću nakon konzultacija”

Nakon što je premijer Zoran Milanović jutros poručio da izbore za Europski parlament po zakonu raspisuje predsjednik Republike, priopćenjem se oglasio predsjedik Ivo Josipović. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Prvi izbori za Europski parlament od iznimne su važnosti za Republiku Hrvatsku, kako u pogledu afirmacije europejstva u Hrvatskoj, tako i za ugled Hrvatske u Europskoj uniji. Sukladno zakonu Predsjednik Republike Hrvatske raspisat će izbore nakon konzultacija s Vladom, političkim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnoga života. Predsjednik Republike će, pri tome, imati u vidu stajališta političkih i drugih zainteresiranih faktora u društvu, kao i činjenicu da se u Hrvatskoj u svibnju održavaju lokalni izbori, a u skladu s tim i mogućnosti tehničkog usklađivanja lokalnih i europskih izbora.

Za raspisivanje izbora važna je promjena Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, koji trenutno sadrži odredbu koja priječi raspisivanje izbora prije 1. srpnja. Zbog toga je u Hrvatski sabor i upućen prijedlog izmjene zakona bez koje Predsjednik Republike ne može odrediti datum izbora’, priopćeno je iz Ureda predsjednika’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Danja Šilović Karić, pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...