Grčić: “Ne pitajte što država može učiniti za vas…”

Vladin ‘road show’, turneja pet ministara koji će u pet hrvatskih gradova predstaviti mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, započeo je u Splitu. Potpredsjednik Grčić i ministri Ivan Vrdoljak, Veljko Ostojić, Gordan Maras i Mirando Mrsić na Ekonomskom fakultetu pokušat će objasniti što rade na preokretanju gospodarskih trendova u državi i kako konačno namjeravaju ostvariti gospodarski rast.

Grčić, kojega smo zamolili za komentar prije samog skupa, tvrdi da se na Vladinim radnim skupinama svakog tjedna riješe barem tri do četiri vrlo konkretna projekta vrijedna od 50 do 200 milijuna eura te da se prepreke ulaganjima uklanjaju na dnevnoj bazi.

‘Najviše ih je u turizmu, a potom u industriji, energetici i ostalim područjima. U ovom trenutku imamo identificirane projekte u vrijednosti od sedam milijardi eura, a polovica njih je već u fazi provedbe ili ishođenja različitih dozvola’, kazao je Grčić. Upitali smo ga i može li otkriti barem jedan konkretan i vidljiv projekt, pa je kazao da ih ‘već ima odrađenih sedam’ – ali, eto, o njima ne može govoriti bez dogovora s investitorima.

‘Konkretno, imamo projekt od 180 milijuna eura na Šolti, imamo neke i u Slavoniji, na energetskim projektima vrijednim 170 milijuna eura vrlo aktivno se radi… Osim toga, vrlo brzo idu i javni projekti, pa ćemo danas predstaviti one koji će se realizirati u Dalmaciji, a vrijedni su oko dvije milijarde kuna’, najavio je Grčić.

‘Pred nama je ogroman posao, jer ove godine moramo povećati investicije. Za koliko, u ovom trenutku ne mogu reći: planirali smo deset milijardi kuna, odnosno rast od 11 posto, no to je vjerojatno bilo previše optimistično i bit će ogroman korak nakon četiri godine konstantnog pada imati rast od tri, četiri ili pet posto’, dodao je potpredsjednik Vlade. Apelirao je na lokalnu samoupravu, tvrtke i nevladine udruge da se posvete pripremi projekata za europske fondove, ‘jer novca će biti’.

‘Nije pitanje što država može učiniti za poduzeća, građane i jedinice lokalne samouprave, nego što svi oni mogu napraviti za same sebe. Ne za državu, nego za sebe’, slikovit je Grčić.

Nakon višesatnog ‘road showa’ ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetit će splitski škver, koji će ovoga tjedna konačno biti prodan samoborskoj tvrtki DIV. Najavljen je razgovor s upravom i sindikatima, koji su nezadovoljni otpremninama koje se spremaju višku radnika.

‘Ako bude viška, a ja smatram da ga nema, otpremnine moraju biti jednake onima u brodogradilištu Kraljevica’, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

Vrdoljak je potvrdio da će se razgovarati o socijalnom sporazumu i da ‘želi pomoći radnicima što više je moguće, a da se pritom ne ugrozi osnovni biznis splitskog škvera’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...