Čelnici EU na velikom summitu u Bruxellesu: U četvrtak dogovor o proračunu?

Europska unija priprema se za summit šefova država i Vlada koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. Tema je Financijski okvir, odnosno proračun Europske unije od 2014. do 2020. godine. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predložit će dodatne uštede oko kojih se ovaj tjedan moraju dogovoriti “ključni igrači”.

U posjet Europskom parlamentu danas je, prvi put otkad je izabran za francuskog predsjednika u svibnju prošle godine, stigao Francois Hollande.

S predstavnicima političkih grupacija i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barossom razgovarat će o budućnosti Europske unije i Eurozone, gospodarskoj krizi i proračunu Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Na istu će temu Hollande u Parizu sutra razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Šefovi država i Vlada Europske unije moraju izbjeći scenarij iz studenog prošle godine kada na summitu nisu uspjeli postići zajedničko stajalište i usvojiti proračun.

To, po svaku cijenu, želi izbjeći i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy koji je, sastavljajući dnevni red za summit 7. i 8. veljače u Bruxellesu, izostavio mogućnost bilateralnih pregovora sa svakom od članica.

Očekuje se da će Van Rompuy predložiti plan o dodatnih 20 milijarda eura ušteda i inzistirati da dogovor bude postignut već prvoga dana summita, u četvrtak navečer u Bruxellesu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...