Anamarija Asanović dobila posao u Istanbulu: “U Turskoj kič ima neku drugu dimenziju”

Splitska dizajnerica Anamarija Asanović napušta svoj rodni grad i seli u Istanbul gdje će za jedan turski modni brand osmisliti modnu liniju za mlade. Nakon sjajnih kritika za svoju modnu kolekciju koju je prošle jeseni predstavila na Cro a Porteru, čini se kako će svoje malo modno carstvo nastaviti širiti i u inozemstvu.

Ne brojite više dane već sate do selidbe u Tursku, možete li reći kako je došlo do ove zanimljive poslovne suradnje?

Moja studentska cimerica Saida je Turkinja i pričala mi je o tekstilnoj tvornici koju vodi njezina obitelj. To je brand koji godinama uspješno djeluje na turskom tržištu, a mene su pozvali da im osmislim mladenačku i svježu podliniju. Ona mi je zapravo predložila da se prijavim na natječaj koji je bio raspisan i eto, izabrali su mene.

Koliko Vam je poznat njihov modni izričaj i hoćete li imati prostora za vlastitu kreativnost?

Radit ću u timu tako da će mi biti dosta lakše nego da radim sama. Moj sektor je zadužen za večernje haljine i naravno da ću moći pokazati svoju kreativnost, zato i idem tamo.

Turska moda je poznata po svom kiču, smatraš li to izazovom pri stvaranju? Ipak ste za hrvatsko tržište kreirali drugačije stvari…

Tamo kič ima neku drugu dimenziju. Nakit je raskošan i bogat kao u njihovim serijama i moda je inspirirana prošlošću. To mi se i osobno sviđa. Volim stare marame i druge modne dodatke s modernim ukrasima.

Pratite li turske sapunice i jeste li već naučili neke riječi?

Znam ono što svi znaju, ha, ha. Ne mogu se nazvati fanom jer nisam odgledala baš svaku epizodu s obzirom na to da sam u posljednje vrijeme dosta boravila u inozemstvu. No kada sam doma uvijek pogledam.

Koliko ste upoznati s njihovom kulturom? Jeste li se spremni odvojiti od mamine kuhinje, to svima uvijek najteže pada pri odlasku od kuće?

Bila sam tamo već nekoliko puta i uistinu se radujem druženju s ljudima te učenju jezika koji mi je baš romantičan. Po pitanju hrane i nisam nešto izbirljiva, ali njihova hrana mi baš nekako leži, tako da po tom pitanju neće biti problema. Bit ću na relaciji Split-Istanbul tako da se neću baš tako lako odvojiti od mamine kuhinje.

Koliko je planirano da tamo ostanete?

Za sada šest mjeseci, ali vidjet ćemo…

Što će Vam najviše nedostajati?

Za sada ne znam, to ćete me pitati za tri mjeseca, ali sigurno odmah mogu reći da će mi nedostajati obitelj i prijatelji.

Tko će paziti na Vaš već dobro uhodani posao u Hrvatskoj?

Mama mi je uvijek desna ruka pa tako i ovoga puta. Tehnologija je poprilično napredovala, omogućava nam da budemo u svakodnevnom kontaktu bez obzira na udaljenost…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...