Pariz ratificirao hrvatski ugovor

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine jednoglasno su potvrdili hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Ondje je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

 

Izvješće o Hrvatskoj predstavio je ministar za europske poslove Bernard Caseneuve, te predsjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske poslove, od kojih se moglo čuti da je Hrvatska prošla proces pregovora koji je bio najrigorozniji i najzahtjevniji do sada, ali i da spor sa Slovenijom prijeti završetku procesa ratifikacije.

 

Predstavnici političkih skupina, koji su govorili u raspravi, pozvali su mahom na ratifikaciju pristupnog ugovora, izražavajući dobrodošlicu Hrvatskoj u EU.

 

Hrvatska, koja je duboko europska zemlja, model je za buduća pristupanja, a prošla je najzahtjevniji proces pregovora jer su uvedeni novi kriteriji nakon iskustava s prijašnjim proširenjima, kazao je izvjestitelj Odbora za vanjske poslove Philip Cordery, misleći pritom prije svega na Rumunjsku i Bugarsku.

 

Spor sa Slovenijom prijeti procesu ratifikacije pristupnog ugovora, naglasio je on, dodajući da je izbor novog slovenskog predsjednika Boruta Pahora pozitivan znak. U današnjoj raspravi jedan je zastupnik kazao da Francuska još uvijek nije utvrdila svoju poziciju glede otvaranja tržišta rada za hrvatske građane, te je pozvala vladu da učini korak u tom smislu.

Svaka zemlja Europske unije ima mogućnost ili otvoriti tržište rada ili ga zatvoriti po modelu dva plus tri plus dva, što znači da se sva tržišta rada zemalja Europske unije moraju otvoriti hrvatskim građanima za sedam godina.

Zadnji je u raspravi sudjelovao predsjednik Skupine prijateljstva Francuska-Hrvatska u Nacionalnoj skupštini Patrick Bloche, koji je na tome mjestu već više od deset godina, i koji je kazao da je danas za njega vrlo emotivan trenutak, izrazivši zadovoljstvo što su se bilateralni odnosi razvijali u tako pozitivnom smjeru da je Francuska postala jedan od najvećih zagovaratelja ulaska Hrvatske u EU.

 

Leko: Ponosan sam današnjom potvrdom u francuskom parlamentu

Ja se osjećam ponosno vezano za ocjene koje smo dobili u Narodnoj skupštini Republike Francuske. Mogu reći da je Hrvatska zaista vjerodostojna država kada je riječ o europskoj politici. Dakle, prepoznata je kao zemlja kao ima potencijale – političke, gospodarske i kulturne, rekao je Leko u izjavi hrvatskim novinarima nakon susreta s predsjednikom Nacionalne skupštine Claudeom Bartoloneom.

Naglasio je također kako ima veliko povjerenje da Hrvatska može pomoći zemljama u susjedstvu da lakše prođu proces pristupnih pregovora i usklađivanja sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji.

Francuska je današnjom ratifikacijom postala 21. zemlja EU-a koja je potvrdila hrvatski pristupni ugovor. To je ujedno posljednji put da francuski parlament o ulasku neke zemlje u EU odlučuje običnom većinom jer je izmjenom ustava iz 2008. predviđeno da će se o budućim proširenjima odlučivati ili na referendumu ili u parlamentu kvalificiranom većinom.

Nakon Francuske, hrvatski ugovor još trebaju ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...