Matić: “Registar nije lovac na vještice, ne bojimo se tužbe”

Ministar branitelja Predrag Matić za tportal je prokomentirao ustavnu tužbu koju je u ime neimenovanog branitelja sastavila odvjetnica Vesna Alaburić tražeći ocjenu objave Registra branitelja. Ministar je i dalje uvjeren da Registar nema nikakvih negativnih posljedica na branitelje.

‘Legitimno je pravo svakog hrvatskog građanina da traži ocjenu ustavnosti svakog zakona u Republici Hrvatskoj. Kao što je i legitimno pravo svakog odvjetnika da zastupa svoju stranu i daje svoje pravno tumačenje svih zakona. Rekao bih čak da ocjena ustavnosti zakona koji se u određenom trenutku nađu u žiži javnog interesa – kao što se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja našao – može samo doprinijeti jačanju demokratske kulture’, komentirao je ministar branitelja Fred Matić ustavnu tužbu Vesne Alaburić u ime neimenovanog branitelja.

Ministar ističe da su prije objave Registra obavili sve nužne konzultacije s AZOP-om i Ministarstvom pravosuđa te s MUP-om i MORH-om, kao vlasnicima podataka, prilikom čega je utvrđeno da nema nikakvih prepreka za objavu ‘ni iz pravne perspektive ni iz perspektive nacionalne ili osobne sigurnosti’.

U slučaju da Ustavni sud ocijeni da je objava osobnih podataka branitelja kroz Registar ipak bila protuustavna (dakle, u slučaju da Ustavni sud svojom presudom Registar u obliku u kojem je on objavljen proglasi nelegalnim), to nikako neće utjecati na proces ‘čišćenje lažnih branitelja’ – rekao je Matić. ‘Naime, otkad smo krenuli u izradu Registra ističem da svrha registra nije ‘progon vještica’, nego, upravo kako i gospođa Alaburić ističe, odavanje zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima za njihovu povijesnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske te jačanje digniteta Domovinskog rata kao obrambenog i oslobodilačkog.’

Ministar kaže da je proces provjere braniteljskih statusa proces koji se odvija na dnevnoj bazi te da će se odvijati i dalje. ‘Ministarstvo sve anonimne ili potpisane prijave prosljeđuje Ravnateljstvu policije, a nakon što policija odradi istražni dio posla, nadležna ministarstva, MBRH, MUP i MORH, pristupaju oduzimanju dodijeljenih braniteljskih statusa i prava koja proizlaze iz njih.’

Već u prvih dan-dva nakon objave na mail adrese Ministarstva stiglo je otprilike 10.000 mailova, a ta se brojka do danas povećala. Koliko – to nismo uspjeli saznati. ‘Priroda tih zahtjeva je uistinu raznolika, od pritužbi da netko ima koji dan ili mjesec viška ili manjka u ratnom tijeku, preko traženja da se nečije ime ne nalazi u Registru ili pak da bi se tamo trebalo nalaziti, pa sve do prijava za ‘lažni braniteljski status’ te traženja da se nekom odmah objavi puni ratni tijek’, pojašnjava Matić.

‘Dakle, htio bih najprije naglasiti da mogućnosti za negativne efekte objave Registra uopće nije bilo, a nema je ni danas. I to govorim otpočetka. Registar je pozitivna stvar i, kao takav, može donositi samo pozitivne stvari’, uvjeren je ministar branitelja koji smatra da je najvažniji pozitivni pomak nakon objave Registra taj da su građani napokon dobili priliku da upoznaju najčasnija imena Domovinskog rata i nacionalne povijesti. To je, kaže Matić, bio i smisao Registra – ‘da imena istinskih hrvatskih branitelja ostanu upisana ne samo u povijesti, nego i u svijesti svih hrvatskih građana’.

Matić kaže da se pokazalo kako objava Registra ne nosi nikakve opasnosti te da branitelji posve sigurno i slobodno mogu putovati izvan granica RH. ‘Potvrdili smo da je braniteljska uloga časna i poštena i da se hrvatski branitelji uistinu ne trebaju bojati’, kaže Matić.

‘Kad bih rekao da strahujem od presude Ustavnog suda, sam bih sebi skočio u usta. Ministarstvo branitelja i ja kao ministar učinili smo sve što je bilo potrebno kako bi Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uistinu bio najčasniji popis u Hrvatskoj, pa i u ovom strogo pravnom smislu’, zaključio je ministar Matić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...