Dosta vam je crkvenih napada na zdravstveni odgoj? Dođite na prosvjed!

Dosta vam je agitiranja protiv zdravstvenog odgoja od strane crkve i pojedinih ekstremističkih udruga? U srijedu 16. siječnja 2013. godine izađite na ulice i jasno im to dajte do znanja!

Udruga građana za zaštitu ljudskih prava “David” poziva građane i građanke na mirni i dostojanstveni prosvjed na kojem će izraziti svoje stajalište o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole.

Prosvjed u Zagrebu održat će se na Cvjetnom trgu, 16. siječnja u 18 sati. Udruga “David” poziva sve građane Hrvatske da u isto vrijeme izađu na trgove u svojim gradovima i da održe miran prosvjed bez držanja govora.

“Samo dođite ili ponesite transparente kojima ćete izraziti svoje mišljenje o grubom i neutemeljenom napadu Katoličke crkve na obrazovni i školski sustav”, poziva Udruga “David”.

 

Pozivaju se i srednjoškolci i studenti

Iz Udruge pozivaju srednjoškolce i studente da se također uključe u prosvjed. Učenicima srednjih škola preporučuju da se sami organiziraju, tako da se u podnevnom vremenu prije ili nakon nastave nađu ispred svojih škola. Studente pozivaju da se samoorganiziraju u podnevnoj ili drugoj pauzi ispred svojih fakulteta i održe mirni kratki prosvjed.

“Dođite mirno i dostojanstveno. Ako želite, napišite svoj transparent tj. svoje mišljenje o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, no tako da sadržaj ne bude uvredljiv”, poručuju iz Udruge “David”.

 

Crkva u kampanji rušenja struke

“O uvođenju novog predmeta Zdravstveni odgoj u škole ovih dana mediji neprekidno izvješćuju, ali neki izgleda nedovoljno razumljivo. Sa strane kritičara novog predmeta i njegovog kurikuluma nalaze se određene udruge na čelu s Katoličkom crkvom”, ističe Udruga “David”.

Podsjećaju kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo Kurikulum zdravstvenog odgoja, u kojem je crkvi sporan modul “Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje”. Kurikulumom su obuhvaćena još tri modula: “Živjeti zdravo”, “Prevencija ovisnosti” i “Prevencija nasilničkog ponašanja”.

“Potrebno je naglasiti vrlo važnu činjenicu da ovdje imamo stručni predložak zdravstvenog odgoja nasuprot kritičnom klerikalno-crkvenom mišljenju koje se uključilo u kampanju rušenja struke. Roditeljima i čitavoj javnosti se grubo i s lažnim argumentima predstavlja zaista stručno obrađen predmet zdravstvenog odgoja od strane Katoličke crkve uz pomoć pojedinih pisanih i elektronskih medija. Zbog nedobronamjerne kampanje koja poziva na rušenje struke i obrazovnog sustava RH i koja u pozadini ima čisto političke i koristoljubive motive svi građani se pozivaju na miran prosvjed”, poručuje Udruga “David”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...