Udisanje cimeta poboljšava pamćenje
Cimet je začin koji poboljšava okus i miris hrane, međutim novije istraživanje otvorilo je novo potencijalno poglavlje njegove primjene – poboljšanje pamćenja. Dr. P. Zoladz i njegove kolege na Wheeling Jesuit University su već dokazali da cimet dobro djeluje na rad mozga.
U sklopu novog istraživanja, američki znanstvenici su željeli otkriti postoji li razlika u djelovanju cimeta, unesenog u organizam kroz usta ili putem mirisa kroz nos, na kognitivni učinak kod odraslih osoba.
Istraživanje je podijeljeno u 2 faze. U prvoj fazi ispitanici su ispunjavali kognitivne testove, a pri tome su žvakali gumu za žvakanje i to bilo bez okusa, sa okusom cimeta ili sa okusom višnje. U drugoj fazi ispunjavali su kognitivne testove, a pri tome su bili okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta. Rezultati su pokazali da cimet unesen u organizam na oba načina pruža povećanje kognitivnih sposobnosti (bolje usredotočenje, bolje vizualno pamćenje, bolja vizualna memorija i bolja brzina reagiranja, prenosi Net.hr.