Doznajte koja hrana smanjuje rizik od moždanog udara

Rizik od moždanog udara najdjelotvornije će smanjiti rajčica, ali i umak od rajčica. No nova istraživanja pokazuju kako jednako dobro može biti i crveno voće te njegovi proizvodi, piše Huffington Post.

Sastojak koji je za to zaslužan jest likopen, antioksidans koji se prema National Insistitutes of Healt u velikim količinama nalazi u voću i povrću kao što su rajčice, lubenice i guave. Primjerice, šalica soka od rajčice (240 mililitara) sadrži otprilike 23 miligrama likopena.

– Studija pokazuje da je prehrana bogata voćem i povrćem povezana sa manjim rizikom od moždanog udara – navodi voditelj istraživanja Jouni Karpi dodajući kako bi pet porcija voća i povrća dnevno, dovelo do značajnijeg smanjivanja broja moždanih udara na svijetu.

Ali nije rajčica jedina hrana s tim “zlatnim” djelovanjem. Tu je još čokolada (da, dobro ste pročitali), cjelovite žitarice, agrumi, malomasno mlijeko, hrana bogata magnezijem poput graha, oraha i lisnatog zelenja. Naposljetku, za smanjenje rizika moždanog udara odlično je i jesti ribu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...