Početkom tjedna vjetar donosi nevolje na moru

Snijeg se topi i u unutrašnjosti i u gorju, to je je tek početak intenzivnijeg topljenja snježnog pokrivača koje će se nastaviti sljedeća 2 dana.

U nedjelju i ponedjeljak vrlo duboka i prostrana atlantska ciklona nalazit će se u blizini Irske, a s njene prednje strane povremeno će se stvarati slabije izraženi sekundarni ciklonalni centri koji će podržavati nestabilno vrijeme na našem području.

U vrlo izraženom zonalnom (zapadnom) visinskom strujanju nad Europom, cijela središnja Europa i Sredozemlje imat će iznimno toplo vrijeme za dio godine.

U nedjelju i ponedjeljak bit će još toplije, osobito u unutrašnjosti zemlje! Najviše dnevne temperature zraka u nedjelju će u unutrašnjosti zemlje biti od 9°C ponegdje na krajnjem zapadu, do čak 18°C, koliko je moguće na istoku Posavine. U ponedjeljak najviše dnevne temperature u daljnjem porastu i u unutrašnjosti će biti od 13°C na zapadu do 19°C na istoku. Na Jadranu slično, najviše dnevne temperature u nedjelju od 12°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 19°C ponegdje u Dalmaciji, a u ponedjeljak posvuda od 14 do 19°C.

Ovako visoke temperature zraka koje očekujemo sljedeća 2 dana bit će blizu najviših koje su ikada službeno izmjerene u siječnju. Pri tome ponegdje može pasti i apsolutni temperaturni rekord za mjesec siječnja, osobito na istoku Slavonije i ponegdje u Dalmaciji!

Oborine će biti neujednačene, a najviše će ih ponovno biti na Kvarneru i u Gorskom kotaru, isključivo u obliku kiše.

Jugo koje je danas zapuhalo na Jadranu već ponegdje imalo vrlo jake udare. Primjerice, u Zadru je do 15 sati zabilježen udar od 61 km/h. Današnje jugo samo je uvod u još vjetrovitije dane pred nama. Približavanjem spomenute ciklone sa zapada, izbore će se nad našim područjem sve više zgušnjavati, pa će razlika u tlaku zraka od krajnjeg sjevera do juga Jadrana krajem ponedjeljak biti blizu 20 hektopaskala. Na Jadranu će jačati jugo, a u unutrašnjosti zemlje jugozapadnjak. Jugozapadnjak će najjači biti tijekom ponedjeljka, osobito sredinom dana i poslijepodne kada će u mnogim krajevima središnje Hrvatske imati olujne udare preko 100 km/h, a u planinama i brdima unutrašnjosti zemlje bit će orkanskih udara preko 120 km/h. Ovako snažan vjetar rijetko se događa u unutrašnjosti zemlje, stoga je izgledno da će vjetar načiniti određenu štetu.

Na Jadranu će jugo već tijekom nedjelje, a u Dalmaciji u ponedjeljak okrenuti na umjeren do jak lebić. Lebić će tijekom nedjelje ponegdje na moru sjevernog Jadrana imati olujne udare, a u ponedjeljak su mogući vrlo opasni orkanski udari lebića preko 120 km/h. U Dalmaciji će najvjetrovitije biti u drugom dijelu ponedjeljka, osobito navečer, kada su na moru mogući udari lebića preko 100 km/h, više u sjevernoj i srednjoj, nego u južnoj Dalmaciji.

Ovako vjetrovito vrijeme značajno će povećati valovitost mora, pa se osobito u ponedjeljak očekuju poremećaji u prometu morem, a prognozirana jačina vjetra dovoljna  je da se promet morem ponegdje na sjevernom Jadranu prolazno i potpuno obustavi.

Dodatne probleme na moru mogla bi stvarati moguća izražena ciklonalna plima zbog prostranog polja niskog tlaka zraka nad Europom i premještanja centra ciklone kopnenom putanjom, sjevernije od Hrvatske.  Zbog toga je moguće plavljenje nižih dijelova obale, osobito krajem ponedjeljka i u noći na utorak.

Niti utorak neće donijeti smirivanje vremena. Uspostavit će se zapadno i sjeverozapadno visinsko strujanje, pa će biti manje toplo u odnosu na ponedjeljak ali i dalje vrlo nestabilno. Lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, a na Jadranu i mjestimične tuče. Na moru će puhati jak pulenat (zapadnjak) s olujnim udarima, što znači da će more i dalje biti valovito.

Smirivanje vremena očekujemo tek u srijedu, kada će na Jadranu zapuhati umjerena tramontana, a temperatura zraka bit će posvuda u umjerenom padu, piše Dalmacija News.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...