Sobol: “Prema crkvi se u školi ne bi smjelo učiti o zaštiti, bolestima i homoseksualcima!”

Zdravstveni odgoj u javnosti je već izazvao brojne kontroverze, posebno od strane Katoličke crkve, koja se žestoko protivi njegovom uvođenju u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Upravo je zdravstveni odgoj bio tema današnje emisije “Nulte točke. U emisiji su gostovali SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol, potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, potpredsjednica udruge Grozd Željka Markić, suautorica kurikuluma Marina Kuzman te msgr. Mate Uzinić.

Željka Markić na početku je emisije istaknula kako kurikulum nije prošao stručnu recenziju te da profesori prije toga nizu bili informirani niti osposobljeni za njegovo provođenje. “On je uveden na nedemokratski način”, kazala je Markić.

S njom se složio Damir Jelić, koji je utvrdio da je zdravstveni odgoj u škole uveden na nezakonit način. “Pozivam javnost da se drži zakona, svaki kurikulum mora biti donesen do 15. rujna, a vi ste ga poslali krajem devetog mjeseca, što je protivno zakonu. Sve građane treba pozvati da se drže zakonskih normi, jer onda će ovo pasti u vodu!”, kazao je Jelić.

Protiv uvođenja zdravstvenog odgoja je i msgn. Mate Uzinić, koji pak najspornijim smatra činjenicu da roditeljima nije dano pravo da biraju hoće li njihova djeca slušati sporni predmet ili ne te je, po njemu, prema tome uvođenje zdravstvenog odgoja protuustavno.

“Roditelji imaju pravo izabrati koje će vrijednosti prenositi svojoj djeci. I danas imate u školama dva vrijednosna sustava – onaj koji se predaje na katoličkom vjeronauku i onaj koji se prenosi u obitelji, a sada imamo i treće vrijednosti koje su u suprotnosti s ovima. Mislimo da će nove vrijednosti djeci nanijeti samo veće zlo. Mi nismo protiv zdravstvenog odgoja, ali tražimo alternativu. Osjećamo se kao da postoji neka kampanja protiv vjernika”, kazao je Uzinić.

 

Filipović: Smanjit ćemo broj neželjenih trudnoća i poticati ravnopravnost

Ravnatelj Agencija za odgoj i obrazovanje Filipović tvrdi da će zdravstveni odgoj pomoći jer će djeca manje obolijevati od spolnih bolesti i manje će biti izložena neželjenim trudnoćama.

SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol upustila se u žestoku raspravu s Uzinićem i potpredsjednicom udruge Grozd. “Prema vama u školi se ne bi smjelo učiti o zaštiti o bolestima i homoseksualcima!”

 

U godini u Hrvatskoj zatrudni više od 2.000 maloljetnica!

Prema službenim statistikama na godinu u Hrvatskoj zatrudni više od 2.000 maloljetnica, a statistike pokazuju i kako se maloljetnici sve ranije upuštaju u spolne odnose. Spolni život mladih u Hrvatskoj započinje u prosjeku u 16. godini.

Markić tvrdi da “ovakav tehnicistički odgoj, gdje se sve svodi na upute, ne daje rezultate. Ovaj program uopće ne govori o ljubavi, koja je vezana za spolnost, o braku, o zajednici u kojoj se odgajaju djeca”.

Kuzman joj je odmah odgovorila: “U kurikulumu ima mnogo toga što mladima nedostaje – kako se ponašati u vezi, kako se odnositi prema suprotnom spolu, kako prepoznati nasilje u vezi, kako se suprotstaviti. Potiče se djecu da sami sebe izgrađuju i sami donose odluke i naravno da ima tema koje se odnose na brak i veze. Mi se ne zalažemo ni za kakve alternativne puteve, već da nam djece znaju i da imaju dovoljno informacija da mogu izgraditi vlastite stavove i da postupaju odgovorno.

Uzinić, pak, tvrdi da je cijela kampanja usmjerena protiv katolika. “Katolike se etiketira i nemaju jednaka prava kao svi drugi u Hrvatskoj. Ja želim da i Katolici imaju jednaka prava u Hrvatskoj, da imaju pravo se pobuniti protiv nečega što nije u skladu s njihovim stavovima. Ovaj odgoj je protivan Ustavu, jer nije omogućio roditeljima da odlučuju!”, dodao je još jednom Uzinić.

 

Sobol Jeliću: Vaš glas nije glas pameti

Na kraju emisije Jelić je još jednom pozvao roditelje da “se drže zakona”. “Pozivam roditelje, nastavnike i ravnatelje da krenu svojim putem. Samo pročitajte zakon da se sve ovo raščisti. Kurikulum se donosi do 15.9. u svakoj školi, a ovaj je donesen krajem rujna”, kazao je Jelić, a odgovorila mu je Sobol:

“Vjerujem u stručnost i odgovornost naših roditelja i ravnatelja i nadam se da neće poslušati vaš glas, jer to nije glas pameti!”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...